Retriitti on hyvä siirtymäriitti

Retriitti on hyvä siirtymäriitti

Minna Dufton: Blogikirjoitus

Vuosi sitten otin hypyn tuntemattomaan. Lähdin yksin, kameran kanssa Länsi-Portugaliin jooga-, meditaatio- ja surffiretriittin, josta olin lukenut The Guardianista. Tavoitteeni oli katkaista yhdeksän vuotta kestänyt Yle-työputki ja ladata vähän akkuja ennen uusia projekteja ja yrittäjyyttä. En olisi ikinä voinut uskoa, kuinka paljon yksi viikko voi rikastuttaa omaa luovaa ajattelua ja antaa uskoa tulevaan.

Joogasta voimaa kirjoittamiseen

Shamballah Retreats -nimisessä joogaretriitissä Portugalin mystisessä Sintrassa minua odottivat entinen mainoselokuvaohjaaja ja nykyinen meditaatio-ohjaaja Zarqa Correa ja hänen puolisonsa jooga- ja pilatesohjaaja Patricia Graca. He olivat löytäneet toisensa nelikymppisinä ja huomasivat haluavansa kulkea sekä pariskuntana että hyvinvointiyrittäjinä samaan suuntaan. Nyt he tarjoavat meille työ- ja perhe-elämän moniottelijoille paikan nimeltä Shamballah Retreats, jossa olla läsnä kokonaisvaltaisesti.

Joka aamu joogasimme auringon noustessa ja illalla auringon laskiessa. Joogasalin suurista ikkunoista  tulvivat sisään mitä kauneimmat luonnon värit. Ulkona pauhasivat Atlantin aallot. Rentoutumisen tukena olivat eteeriset öljyt, joilla hoidettiin väsymystä, kipuja ja särkyjä. Järjestettyjen tuntien lisäksi oli tarjolla kehonhuoltoa ja hierontaa saman katon alla.

Runsaan aamiaisen jälkeen saimme mukaamme herkulliset vegaaniset eväät, jotka nautimme iltapäivällä omalla ajallamme. Päivän päätteeksi kokoonnuimme saman pöydän ääreen illalliselle keskustelemaan ajatuksista, joita mielessä pyöri. Retriitissä ei tarjoiltu kahvia, sokeria, alkoholia eikä gluteenia koko viikon aikana. Ennen matkaa jännitin, kuinka sekasyöjänä selviäisin viikosta kasvissyöjänä. Huomasin heti viikon alussa, miten hyvin keho otti puhdistautumisen vastaan ja kuinka hyvin kokonaisuus toimi ajatusten vaihtamisen kannalta. Oli aika pohtia, millaista polttoainetta haluaisin jatkossa koneeseeni laittaa.

Atlantin rannalla oli aivan mahtavaa alkaa kirjoittaa jostain aivan uudesta. Hyvinvointiaiheisia tekstejä syntyi mm. Fuell Finlandin blogiin sekä Medium.comin ja Thrive.Globalin sivuille. Matkan jälkeen huomasin, miten kirjoittaminen ja keskittyminen oli helpompaa kuin koskaan. Tunsin olevani valmis mihin vain!

Uutta virtaa Atlantin aalloista

Osana retriittiä opettelin myös surffaamaan – jotain, mistä olin haaveillut jo pitkään. Katsellessani rannalla Ericeirassa paikallisia surffaajia, huomasin, miten he joogasivat ja meditoivat ennen veteen menoa. Vaikutti melkein siltä kuin he olisivat siinä rannalla venytellessään tehneet selkeää siirtymäriittiä omasta arjestaan aivan toiseen maailmaan. Juuri niin kuin minäkin tein hypätessäni Lissabonin koneeseen. Portugalissa niin aallot kuin ajatuksetkin ovat suuria. Niinpä ryhdyin heti Portugalista kotiin palattuani uuden, kansainvälisen, tv-dokumenttielokuvan tekoon. Dokumenttini, nimeltä BIG vs small, kertoo jättiaallon surffaajasta.

Oma juttumylly kannattaa oikeasti välillä pysäyttää ja sitä kannatta huoltaa ja tarkistaa säännöllisesti. Jo viikonkin tauko palkitsee monin verroin. Tämän vuoden kalenterissani on yhteensä kolme kuvausmatkaa Portugaliin. 20 vuoden putki isojen korporaatioiden palveluksessa on katkennut ja pyöritän nyt omaa tv- ja elokuva-alan tuotantoyhtiötä Raggari Filmiä, joka haluaa tukea ja kannustaa suomalaisia alan naistekijöitä:

Jos mielit kokeilla luovaa taukoa auringon alla, varaa matkasi ajoissa. Retriitit Portugalissa ovat kovin suosittuja. Zarqaan ja Patriciaan voit olla suoraan yhteydessä sivun www.shamballahretreats.com kautta.